Coach

Elly van Exel

Wie ben ik?

Ik leef en werk vanuit mijn hart. Als life coach kan ik je helpen om jouw leven zo vorm te geven dat je weet wat jij kan doen om een gelukkig leven leiden. Een leven waarin je je sterk, begrepen en gewaardeerd voelt, zodat jij op jouw beurt ook weer kunt bijdragen aan een betere wereld.

Het kwam niet vanzelf  
leven en werken vanuit je hart

Ik heb dat ook moeten leren, leven en werken vanuit mijn hart. In mijn jeugd ben ik heel vaak verhuisd en iedere keer weer opnieuw moest ik een plek vinden in ‘de groep’. Ik heb daardoor wel geleerd om mij heel goed aan te passen, maar luisteren naar mijzelf om te ontdekken wie ik was en wat ik zelf wilde was heel lastig. Ik trok een muurtje op, met aan de ene kant een vlotte meid die zich snel kon aanpassen en aan de andere kant een klein meisje met veel angst om afgewezen te worden.

Dat muurtje brokkelde in de loop der jaren gelukkig wel af, doordat ik op een gegeven moment voor de keuze werd gesteld om ‘echt te openen en te delen of er aan ten onder gaan’. Dat was een heftige periode in mijn leven, maar ik heb voor het eerste gekozen en vanaf dat moment ontstond er meer verbinding met anderen. Mijn zelfvertrouwen groeide, mijn eigenwaarde nam toe en ik durfde mijzelf en mijn kwetsbaarheid meer te laten zien. Ik begon te leven en te werken vanuit mijn hart. En dat is een on-going proces. Ik blijf mijzelf altijd weer verder ontwikkelen.  

En natuurlijk heb ik ook in de afgelopen jaren weer het nodige meegemaakt, dingen die mij niet in de koude kleren zijn gaan zitten en die ik echt heb moeten verwerken met hulp. Ook daar heb ik weer van kunnen leren. Voor mij is het duidelijk: ook als je het gevoel hebt dat jou iets overkomt, dat je geen regie hebt, dan nog heb je een keuze! Jij kunt kiezen hoe je omgaat met tegenslagen. Tegenslagen maken je sterker en als je bereid bent om ervan te leren, dan groei je ook weer op persoonlijk vlak. Obstakels geven je inzicht, zijn een kans om te groeien en zo je dromen waar te maken.

Ik heb mijn grenzen leren kennen en gelukkig weet ik nu ook hoe ik ze kan bewaken. Hierdoor heb ik krachtige keuzes gemaakt en stappen kunnen zetten in mijn persoonlijke leven, maar ook op mijn werk. Leven is leren, ontdekken wie je bent en wat je wilt.

Kennis en ervaring

Naast mijn levenservaring breng ik ook mijn kennis en ervaring op andere vlakken in als life coach. Ik heb rechten gestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en ben meester in de rechten. Inmiddels werk ik al jaren bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Eerst als docent, later als opleidingscoördinator en manager. Ik ben eindverantwoordelijk voor de rechtenopleidingen voor werkend lerenden. Een dankbare taak, want ik kan en mag bijdragen aan de ontwikkeling van individuen. Studenten, docenten en onderwijsondersteuners. Ook dit doe ik vanuit mijn hart, vanuit liefde en respect voor anderen.

Ik heb bij Rudy Vandamme mijn opleiding als NLP Practitioner en Persoonsgericht NLP coach gevolgd en ik ben gecertificeerd Profile Dynamics® consultant. Bij verschillende instituten en op verschillende manieren heb ik mij geschoold als life coach. Ik heb verschillende trainingen in binnen- en buitenland gevolgd, onder andere bij TIAS, Quinx en Gabrielle Bernstein. Bestuurservaring heb ik opgedaan als MT-lid van het instituut waar ik werk, in de politiek en in diverse besturen. Dat betekent dat ik de nodige kennis en ervaring heb op het gebied van leidinggeven, leiderschap en coaching en daarmee  kan ik jou weer heel goed helpen.

yogateacherWat ik ook in mijn coaching meeneem zijn mijn ervaringen als yoga en pilates docent. Ik geef een aantal uren yoga en pilates in de week en dat is echt ontzettend leuk om te doen. Niet alleen voor de deelnemers, want we lachen wat af, maar ook voor mij. Het is voor mij ook een manier om gestructureerd te sporten. Yoga heeft mij geleerd om mijn grenzen te herkennen, zowel fysiek als mentaal en door regelmatig yoga te doen zijn mijn focus en concentratie ook toegenomen. Ik weet bijvoorbeeld hoe ik mijn ademhaling kan inzetten om stress te verminderen en energie te verhogen. Dat heeft mij al zoveel gebracht, zowel in mijn werk als privé.

Waar ik gelukkig van word

Het leven en werken vanuit mijn hart maakt mij gelukkig, maar dat niet alleen. Ik voel mij gezegend met mijn drie kinderen; Zij zijn inmiddels volwassen, wonen niet meer thuis en ik ben enorm trots op hen. Het zijn sociale mensen, die rekening houden met anderen, maar ook goed voor zichzelf kunnen zorgen. Ik ben echt gelukkig als ik samen met hen en mijn partner ben. Samen koken, spelletjes doen, lange en soms diepgaande gesprekken. En soms gaat het ook helemaal nergens over. Ook leuk!

Yoga en mediatie behoren tot mijn dagelijkse practice. Dat brengt mij veel rust en ontspanning. Sinds ik regelmatig yoga beoefen en mediteer ervaar ik véél minder stress. Ik maak mij niet meer zo druk om dingen die er eigenlijk niet toe doen en ik kan daardoor veel relaxter zijn. Dit heeft ook weer een positief effect op mijn relaties, zowel privé en op het werk en daardoor heb ik weer minder last van stress: een positieve spiraal!

Geluk zit in kleine dingen. Ik wandel bijvoorbeeld iedere dag met de honden langs de IJssel. In de verte zie ik dan de Veluwezoom en iedere dag weer kan ik van deze schoonheid genieten. Het is zo rustgevend. Het kabbelende water, de vogels, een springende vis!

Ik heb geleerd om geluk te vinden in kleine dingen. Om te kijken naar wat er is, om dit te waarderen, om dankbaar te zijn. En dat is wat ik voel als ik coach. Ik word echt gelukkig als ik andere mensen kan helpen om hun missie te vinden, als zij zien dat ze ook kunnen kiezen, dat zij aan het roer staan. Dat is de reden waarom ik ben gaan werken als life coach.

Ik kan jou helpen

Ik kan jou helpen en dat doe ik door jou niet voor de gek te houden en door niet toe te staan dat je jezelf voor de gek houdt. Jij hebt door de jaren heen patronen ontwikkeld en in stand gehouden, die jou hebben gebracht waar je nu bent. Ik ga samen met jou op zoek naar jouw valkuilen. Ik laat je niet wegkomen met smoezen, want ik prik er door heen. Als je een aai over je bol wilt, dan ben je bij mij niet aan het juiste adres. Ik zal je uit je comfortzone trekken, want daar ga je groeien. Dat doet pijn, maar dat geeft niet. Dat hoort bij het groeiproces. En natuurlijk doe ik dit met alle respect, vanuit mijn hart, met warmte en zorg ik dat je je veilig voelt.

Via een individueel traject gaan we samen aan de slag met jouw persoonlijke leiderschap, op jouw manier en op de wijze die bij jou past. Ik vind het belangrijk om samen een traject op te stellen dat gericht is op jou en jouw mogelijkheden. Ben je meer een groepsmens, dan is het groepstraject misschien iets voor jou. Samen met anderen, herkenning, gezamenlijk optrekken en leren van en met elkaar.

Zowel in het individuele traject als in het groepstraject, zal ik je uitdagen en confronteren, met liefde en respect, waardoor jij in actie komt om jouw mooiste leven te kunnen leiden.