Nooit meer teveel: brain dump!

Je kent het vast wel. Je hebt zoveel te doen, je hebt het gevoel dat je achter de feiten aanloopt, dat je geleefd wordt. Je slaapt minder goed, bent prikkelbaar en niet meer je leuke, gezellige en energieke zelf. Je hebt te vaak, te veel en te lang last van stress. Conclusie: het is allemaal te veel! En het is niet de eerste keer dat dit je overkomt. Je hebt een patroon ontwikkeld dat maakt dat het je regelmatig teveel wordt. Met een brain dump voorkom je voorgoed dat het je teveel wordt.

Het overkwam mij ook regelmatig. Ik vind veel dingen leuk en vond het soms moeilijk om nee te zeggen als ik ergens voor gevraagd werd. Soms omdat ik een ander niet voor het hoofd wil stoten, soms omdat ik mij vereerd voelde, soms omdat ik onvoldoende had ingeschat hoeveel tijd iets ging kosten, maar het gebeurt mij niet meer!

Brain dump in 5 stappen

Via de volgende stappen gaat het jou ook lukken om voorgoed te voorkomen dat het je teveel wordt.

Eerste hulp eerst! De braindump, een grote schoonmaak voor je hoofd. Zet alles wat je bezig houdt op papier. Maak een lijst van de dingen die je nu bezighouden, waar je aan moet denken, wat je niet mag vergeten. Alles!

Loop de lijst door en maak ruimte in je hoofd. Wat is de top 3 van de meest dringende, belangrijke zaken? Een top 3 van zaken waar je je echt mee moet bezighouden. De rest kan je voor nu vergeten. Laat gaan en je krijgt weer ruimte. 

Wil je voorgoed je patroon doorbreken? Zet dan een stap terug. Neem de tijd voor jezelf (hoe moeilijk ook) om te kijken naar wat er precies gebeurde in je leven waardoor je je nu voelt als een elastiekje dat op het punt van breken staat. Wat is het patroon? Wees eerlijk naar jezelf en vraag eventueel hulp. Is het een gebrek aan het stellen van grenzen? Vind je het moeilijk om prioriteiten te stellen? Zorg je onvoldoende voor jezelf?

Loop je lijst nog eens door. Wat kan je laten gaan? Wat kan je aan een ander overlaten? Kan je zaken misschien temporiseren of stoppen? Wat kan je in je dagelijkse routine aanpassen? Kan je je bepaalde gewoonten aanpassen?

Heb je je overzicht en ben je echt eerlijk geweest? Zet dan de stappen die nodig zijn om het anders te doen. Maak een plan, schakel hulptroepen in, ga aan de slag, evalueer tussentijds of je op de goede weg bent en stel eventueel bij.

Vind je bovenstaande lastig? Neem gerust contact op. We kunnen een afspraak maken om kennis te maken en dan kunnen we samen kijken hoe ik jou verder kan helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *