Grensbewaking

“Ach….kan jij dat niet even doen? Jij bent hier zo goed in!” Wat zeg je dan?

Hier gaat het om grensbewaking. Laat jij iedereen door en ga je dingen doen die je eigenlijk niet wilt doen, waar je geen tijd voor hebt of gewoon geen zin in? Of stop jij de mensen aan jouw grens en ga je heel selectief kijken wie je wel en wie je niet doorlaat?

Neem Marie, een vrouw van 35 jaar. Ze heeft twee jonge kinderen, een uitdagende baan als HR manager bij een zorginstelling. Ze werkt 32 uur in de week, vier dagen op kantoor (van 9.00 tot 17.00 uur)  en op vrijdagmorgen werkt ze thuis. Zij lijkt fluitend de dag door te komen.  Ze werkt af en toe een avond door als het moet, maar dat komt slechts sporadisch voor. Marie heeft tijd en energie over voor leuke dingen en ze gaat er regelmatig op uit met haar vriendinnen.

Een ander voorbeeld is Ingrid. Ingrid is 42 jaar, heeft net als Marie twee jonge kinderen en zij werkt als jurist bij een internationaal opererend bedrijf. Ingrid werkt 36 uur, vier dagen op kantoor (van 8.30 uur tot 17.30 uur) en op woensdag werkt ze thuis. Althans, dat zijn haar officiële uren. In werkelijkheid werkt Ingrid ook nog drie avonden thuis tot laat door, als de kinderen op bed liggen. Ingrid is blij als ze een keer kan uitrusten en niets hoeft te doen. Haar vriendinnen heeft ze al maanden niet meer gesproken.

Hoe komt het toch dat Marie wel tijd en ruimte heeft om dingen te doen waar ze plezier en energie van krijgt en Ingrid niet?

Grensbewaking

Een heel groot verschil zit in de manier waarop Marie omgaat met haar grenzen. Zij heeft geleerd waar haar grenzen liggen. Zodra zij een onbestemd gevoel krijgt in haar buik en last van haar nek, weet ze dat ze moet oppassen. Dat is haar signaal. Zodra ze dit merkt, creëert ze ruimte. Dat betekent dat als haar baas haar vraagt om een lastige klus op zich te nemen, zij niet direct ja of nee zegt.

Ruimte creëren

Meestal zegt ze iets in de trant van: “Dank, dat je hiervoor aan mij denkt. Ik zou het graag doen, maar ik moet eerst even kijken of dat nu gaat.” Ze maakt hiermee ruimte voor zichzelf, zodat ze kan nadenken of ze dit wel of niet kan of wil doen. Dat is de eerste stap.

Delegeren

Als Marie de taak graag wil doen, terwijl het eigenlijk niet past, dan geeft ze dat aan: “Ik zou dit graag zelf doen, maar dan moeten we schuiven met iets anders”. Marie kan gelukkig goed delegeren en taken overdragen aan anderen.

Zelfvertrouwen

Daarnaast heeft Marie ook een behoorlijke portie zelfvertrouwen en dat maakt dat ze bevestiging van een ander niet echt nodig heeft. Natuurlijk is het fijn als een ander je complimenteert: “Jij kan dat zo goed”, maar het beïnvloedt haar beslissing niet direct.

Perfectionisme

Bij Ingrid is het een ander verhaal. Ingrid is minder zelfverzekerd en wil alles heel goed doen. Ze is heel secuur en nauwkeurig. Bereid alles tot in puntjes voor, want falen is voor haar geen optie.

Ego

Dat maakt ook dat het hoofd van de afdeling Ingrid graag inzet voor moeilijke en ingewikkelde zaken: “Als ik dat overlaat aan jou, dan heb ik het vertrouwen dat het goed komt”. Dat streelt het ego van Ingrid, maar maakt ook dat zij zaken graag zelf doet. Delegeren is niet direct het sterkste punt van Ingrid, want een ander zal het nooit zo aanpakken als zij. Als Ingrid gevraagd wordt om een moeilijke klus op zich te nemen, dan zegt zij vrijwel direct: “Ja”, met als gevolg dat ze vaak nog tot laat aan het werk is. En dat naast de opvoeding van haar kinderen en de zorg voor de huishouding, want je begrijpt dat ze dat ook niet uit handen zal geven.

Tja……. in wie herken jij jezelf?

Voor alle Ingrids heb ik de volgende tips:

Leer je grenzen kennen!

Luister goed naar wat jij nodig hebt, naar wat je wel of niet leuk vindt. Observeer wat er in je lichaam gebeurt. Jouw lichaam geeft sneller dan je hoofd aan wat jouw grenzen zijn. Leer de signalen kennen. Bekende signalen: buikpijn, hoofdpijn, een zenuwachtig gevoel, tranen. Neem regelmatig de tijd om te observeren wat je nu precies voelt. Weet dat als jij goed voor jezelf zorgt, jij een solide basis creëert om er van daaruit voor anderen (werk, kinderen, partner, ouders) te zijn.

Vlucht en creëer ruimte

Als je jouw grenzen herkent, geef deze dan aan. Zeg nee. Lastig? Zeker, maar bedenk van te voren hoe jouw vluchtroute eruit ziet. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “ik zou het graag doen, maar ik heb een belangrijke taak die nu prioriteit heeft” of “Wat aardig dat je aan mij denkt, maar ik kan het niet de aandacht geven die noodzakelijk is” of “Ik ga kijken of dit mij gaat lukken. Ik kom er op terug”. Wees realistisch in wat je kan doen binnen een bepaalde tijd. Je bent tenslotte niet Super Woman.

Laat je ego thuis

Het is natuurlijk heel fijn om te horen dat jij de enige bent die kan helpen. Dat streelt je ego, maar trap er niet. Bedank voor het compliment en blijf bij je besluit.

Delegeer

Ben je echt de enige die kan helpen? Delegeer dan de klussen waarvan je weet dat een ander ze ook kan doen, als is het misschien (nog) niet op hetzelfde niveau als dat jij het zou doen. Geef een ander de ruimte om fouten te maken en te leren.


Herkenbaar?

Herken jij jezelf in Ingrid, maar wil je liever een Marie worden, dan kan ik je hierbij helpen. Ik begeleid vrouwen die ambitie hebben om professioneel door te groeien en dit op een ontspannen manier willen combineren met de zorg voor hun gezin. Om heel veel redenen kan dat lastig zijn en botsen, maar dat is echt niet nodig. In mijn individuele coachtraject gaan we samen op zoek naar wat je echt wilt bereiken en wat jou nu belemmert. Op basis daarvan ga je doelen stellen en een plan maken. Ik ondersteun je bij jouw zoektocht naar hoe jij jouw volle potentieel kan inzetten en hoe je dit op een ontspannen manier kunt inzetten in combinatie met de zorg voor je gezin.


Denk ja “Ja, dit wil ik”, neem dan gerust contact op. We kunnen dan een gratis Skype sessie van 30 minuten inplannen. Dan hoef je niet te reizen (scheelt je heel veel tijd) en kunnen we kennismaken. Ik zal je op voorhand een intakeformulier sturen, zodat ik je op basis daarvan al direct een aantal nuttige tips kan geven.


De basis voor een succesvol, uitdagend leven ligt in weten wat je echt wilt! Waar ligt jouw ambitie? Wat is je droombaan? Wat is je passie? Waar wordt je blij van? Op 28 september 2019 geef ik een workshop. Niet zomaar een standaard workshop, maar een workshop waarin ik coaching combineer met yoga, mindfulness, visualisatie en mindset oefeningen. Hierdoor kom je sneller en dieper in contact met jouw diepste verlangens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *