Salarisverhoging vragen? Adem in, adem uit en ga ervoor!

biljetten van 50 euro

Vlekken in mijn nek, klotsende oksels, een hart dat zó snel slaat dat het zou winnen als het een Formule 1 wagen in een race zou zijn. Herkenbaar? Dit gebeurde er met mij toen ik de eerste keer om salarisverhoging vroeg. Ik had al mijn moed bijeen geraapt “Zeg Baas, heb je eventjes tijd voor mij? Ik wil even iets bespreken. Ik werk altijd heel hard, M. doet hetzelfde werk als ik, maar verdient meer, ik heb een huis gekocht en ik wil graag salarisverhoging.”

Je begrijpt vast wel dat mijn baas niet echt onder de indruk was en de salarisverhoging kon ik wel vergeten. Ik balen, want ik vond écht dat ik recht had op meer. De volgende keer moest dit heel veel beter!

Dus, een half jaar later een afspraak gemaakt, gesprek goed voorbereid, de juiste argumenten naar voren gebracht én nagedacht over tegenargumenten, zodat ik die ook weer kon pareren. Dat hielp, maar wat vooral hielp was accepteren dat ik dit een moeilijk gesprek vond. Dat ik nerveus was en bang voor afwijzing en niet gewaardeerd worden. Accepteren dat deze emoties er zijn,  maar er vooral niet door worden overweldigt.  

Als je accepteert dat je boos bent, of verdrietig, bang of nerveus, laat dan toe dat je je zo voelt, maar vecht er niet tegen! Adem in, adem uit. Weet dat er een moment komt dat dit gevoel weer weg gaat. Als je je niet verzet tegen het nare gevoel, maar het accepteert én er van een afstandje naar kan kijken, dan is het al veel minder erg.

Daarom: als jij vindt dat je recht hebt op een salarisverhoging en je durft hier eigenlijk niet om te vragen, dan kan een vrij simpele ademhalingsoefening je helpen.

Stel je eerst de situatie voor waarin je om salarisverhoging vraagt. Maak het zo levendig mogelijk, voel, ruik, proef, hoor! Doe dan de onderstaande oefening.

Adem diep in en weer langzaam uit. Doe dat een aantal keren. Daarna scan je je lichaam, door je aandacht eerst naar je voeten te brengen. Wat voel je in je voeten? Vanaf daar ga je rustig naar boven, tot aan je kruin. Geef alle delen van je lichaam aandacht. Kan je in je lichaam voelen waar het nare gevoel het meest intens is? Hoe ziet dat gevoel eruit? Heeft het een kleur, een vorm? Is het hard of zacht? 

Adem dan steeds naar het gevoel toe en maak ruimte om dit gevoel. Bij iedere inademing geef je het gevoel meer ruimte. Met je adem creëer je ruimte rondom je nare gevoel.

Accepteer dat het gevoel er is. Je hoeft er helemaal niets mee, behalve dan dat je naar het gevoel toe ademt en het ruimte geeft. Het gevoel mag er zijn. Vecht er niet tegen, maar adem door. Meestal verandert het gevoel, maar als dat niet zo is, dan is het ook goed.

Je angst zal hierdoor niet minder worden, maar het vechten tegen deze angst wel. Dat maakt de situatie echt veel minder erg en dan lukt het je vast wel om te vragen naar waar je recht op hebt.

Als je dit regelmatig doet, dan zal het nare gevoel steeds minder vat op je krijgen. Je kunt je zelfs voorstellen dat het gevoel een bepaalde vorm heeft, dat je het kunt vastpakken, dat je het onder je arm meeneemt en tijdens het gesprek naast je kan neerzetten. Het gevoel is er, maar het heeft geen invloed meer op je.

Veel succes en laat maar weten hoe het is gegaan!

Wil je meer tips? Laat je gegevens dan achter en je ontvangt dan ook mijn e-book ‘Vijf stappen voor een succesvolle verandering’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *