Waarom reageerde je nou zo fel?

Boze medewerker staat en drie medewerkers zitten en kijken weg

Je hebt een vergadering, iemand maakt een opmerking en die schiet helemaal verkeerd. Opeens val je uit. Je ziet de ander schrikken en achteruit deinzen. Dan kan je een tegenaanval verwachten of de ander valt misschien wel helemaal stil. Niet de meest efficiënte manier om te vergaderen.

Herkenbaar? Vast wel. Het is namelijk heel menselijk, maar niet altijd heel wenselijk!

Belangrijk signaal

Het gevoel dat je kreeg toen de opmerking werd gemaakt, is een belangrijk signaal voor jou. Dat kan je natuurlijk negeren. “Zo ben ik nu eenmaal en daar wennen ze maar aan!”  Je hoeft er natuurlijk helemaal niets mee te doen! Maar wat als het keer op keer gebeurt? Eraan wennen doen ze niet! Hooguit gaan ze de manier waarop jij reageert negeren. En erger, de kans dat ze jou niet meer serieus nemen wordt steeds groter.

Het is tijd

Dan is het toch echt tijd om eens verder te kijken! Wat maakt nu dat je zo reageerde? In dit soort gevallen is het vaak zo dat je bepaalde emoties negeert of onderdrukt. Die emoties zoeken toch een soort uitweg, maar dat gaat dan niet gecontroleerd.

Vergelijk het met een strandbal die je onder water duwt. Je voelt dat die bal naar boven komt en je moet behoorlijk wat energie gebruiken om de bal onder water te blijven duwen. Je krijgt kramp als je dit lang moet doen. Als je je aandacht dan even niet bij de bal houdt, dan schiet de bal, ongecontroleerd en met een behoorlijke vaart, tussen je handen door naar boven. Emoties onderdrukken of negeren is slecht voor je focus, niet goed voor je gezondheid en uitbarstingen komen jouw (werk)relaties niet ten goede. Dat wil je niet!

Hoe voorkom je nu zo’n ongecontroleerde explosie van emotie? Ga eens in gedachten terug naar een vergelijkbare situatie. Maak het zo levendig mogelijk. Wat gebeurde er nu eigenlijk? Was er iets wat jou triggerde? Zat je misschien niet zo goed in je vel en waardoor kwam dat? Is er iets wat je dwars zit? Leer je emoties te managen.

RULER

Marc Brackett[1] heeft hiervoor een systeem ontwikkeld, genaamd RULER. Het is een effectieve aanpak om emoties te begrijpen en te managen. Zijn stappenplan wil ik graag met je delen:

  1. Recognizing. Herken dat een bepaalde situatie iets met je doet. Er wordt een emotie getriggerd en dat herken je doordat er iets verandert in je gedachten, lichaam of energie.
  2. Understanding. Ga op onderzoek uit. Wat heeft dit gevoel veroorzaakt en hoe worden jouw gedachten en beslissingen hierdoor beïnvloedt?
  3. Labeling. Probeer zo precies mogelijk te beschrijven wat je ervaart. Welke termen kan je gebruiken om de emotie te beschrijven?
  4. Expressing. Weten hoe en wanneer je de emotie kunt tonen. In welke setting, bij welke personen, in welke context?
  5. Regulating. Omgaan met je emoties en ze in goede banen leiden.

Het gaat dus om vijf vaardigheden: herkennen, begrijpen, omschrijven, uitdrukken en reguleren.

In mijn volgende blogs ga ik dieper in op de verschillende vaardigheden. Als je deze vaardigheden beheerst, dan onderdruk of negeer je jouw emoties niet meer. Je gaat ze juist managen en je creëert vrijheid voor jezelf. Jouw emoties sturen jou niet meer. Jij staat aan het roer en je kunt kiezen voor de manier waarop je wilt reageren.

Het managen van je eigen emoties is een belangrijk pijler van persoonlijk leiderschap en een absolute voorwaarde als je anderen op een goede manier wilt leiden.

[1] Brackett, M, (2019), Permission to feel, Unlock the power of emotions to help yourself and your child thrive, London: Querus Editions.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *