Dankbaar zijn: een krachtig instrument!

Dankbaar zijn

Chagrijnig zijn, verdrietig, niet lekker in je vel zitten. Je energie is laag en je ervaart vooral negatieve emoties. Je verlangt naar iets en je weet niet hoe je aan dit verlangen tegemoet moet komen. Je voelt dat je een zwaar leven hebt! Wees dan dankbaar! Moeilijk? Nee, niet echt.

Probeer het maar eens en begin met het waarderen van wat er goed is. Het kan een glimlach zijn geweest van iemand, een vrolijk ‘goedemorgen’ van de buschauffeur, een mooie bos bloemen. Kijk naar de grote, maar vooral ook naar de kleine dingen die jou een goed gevoel geven, wees er oprecht dankbaar voor en voel wat er dan met jou gebeurt.

Jouw negatieve gevoel wordt direct minder. Er komen positieve gevoelens voor in de plaats en die veranderen jouw mindset. Je neemt hiermee zelf het stuur in handen. Je bent geen speelbal meer van je emoties, want jij regelt zelf hoe je je voelt. En dankbaar zijn is één van de manieren om dat te doen.  

Als yogadocent geef ik dit ook mee. Ik sluit bijna iedere yogasessie af met de vraag of de deelnemers aan iets willen denken waarvoor ze dankbaar zijn en wat je dan ziet gebeuren is echt heel mooi. Iedereen gaat glimlachen! En glimlachen heeft, net als hardop lachen, een positief effect op hoe je je voelt. Dit komt omdat er dan meer hormonen worden geproduceerd, die worden omgezet in endorfinen. Door deze endorfinen verbetert je humeur en neem pijn af. Glimlachen ontspant dus lichaam en geest.

Zelf ga ik altijd(!) voor ik ga slapen in gedachten mijn dag door en concentreer ik mij op de momenten die mij een goed gevoel gaven. Ik beleef die momenten dan ook echt weer. Vervolgens denk ik aan alle mensen die mij dierbaar zijn en ben ik blij dat ze in mijn leven zijn. Ik val dus altijd met een heel positief gevoel in slaap en dat gevoel neem ik ook weer mee als ik wakker wordt.

Dat is de kracht van dankbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *