Omarm je schaduwkanten

schaduwkanten

Je bent eigenlijk een type dat altijd vriendelijk en behulpzaam is. Men kan altijd op jou vertrouwen. Je staat altijd klaar voor een ander. Je wordt hierom gewaardeerd. En dan val je uit naar een collega die jouw hulp vraagt. Je snauwt haar echt heel lelijk af. Hè, ben jij dat?

Je staat altijd open voor feedback van anderen. Zorgt dat iedereen netjes betrokken wordt bij jouw plannen. Je weet dat dit waarde heeft. Dat je hier zelf beter van wordt en je creëert draagvlak. Dat voelt goed. Nou…. voelt dat ook zo goed als je zo moe als een hond bent, omdat je zieke kind je een paar nachten uit je slaap heeft gehouden? De kans is groot dat je je dan groen en geel ergert, omdat het allemaal niet opschiet.

Je bent er voor je werk en voor je gezin. Je bent altijd in touw, hebt je zaakjes goed voor elkaar en je huis is ook op orde. Jouw zus daarentegen heeft ook een baan en kleine kinderen, maar in haar huis is het altijd een rotzooi. Je ergert je enorm aan het feit dat zij ’s avonds rustig met haar vriendinnen de stad in gaat en de boel de boel kan laten. Je vindt haar lui en onverantwoordelijk.

schaduwkantenSchaduwkanten

We hebben ze allemaal en ze duiken op als we er niet op bedacht zijn. Het zijn kanten die we liever niet hebben, waarvan we het liefst ontkennen dat ze bestaan. We zijn er niet trots op en vaak schamen we ons voor ons schaduwkantengedrag. Egoïsme, ongeduld en luiheid, we lopen er niet mee te koop. Veel liever laten we ons zien zoals we eigenlijk het liefst willen zijn.

Hoe zou het zijn als we deze kanten wel kunnen omarmen? Hoe zou het zijn als we onze schaduwkanten verantwoord kunnen inzetten? Hoe zou het zijn als we ons zelf helemaal kunnen accepteren? Zonder schuld, zonder schaamte!

Volgens psychiater Carl Jung kun je schaduwkanten wel onderdrukken, maar raak je ze niet kwijt. Het is net als de schaduw die ontstaat als je in de zon staat. Deze schaduw volgt je, blijft bij en laat je niet los. Volgens Jung duiken je schaduwkanten vroeg op laat weer op en dan misschien wel op een manier die je helemaal niet wilt. Schaduwkanten horen dus bij jou. Ze zijn een onderdeel van jou. Waarom zou je een deel van jezelf afwijzen?

Schaduwkanten, toch niet zo lelijk

Als je beseft dat jouw ergernissen wijzen op een kant van jezelf die je hebt onderdruk, kan je je schaduwen beter leren kennen. Het beoefenen van yoga en meditatie kan je hierbij helpen. Yoga leert je om te onderzoeken, te ervaren, te voelen. Zonder oordeel. Observeer jezelf, je gevoelens en gedachten. Wees eerlijk naar jezelf, wees vriendelijk voor jezelf. Juist door eerlijk en open te zijn en jezelf daarbij niet te veroordelen, leer je je schaduwkanten kennen en accepteren. Als je een schaduwkant als deel van jezelf kunt zien, dan krijg je hierover meer controle. Dan kan je bijvoorbeeld eens lui zijn, waardoor je meer ontspannen kan zijn. Dan kan je ook eens ongeduldig zijn om de zaak vooruit te helpen. Dan kan je egoïsme inzetten om je grenzen te bewaken. En dan zijn je schaduwkanten toch niet zo lelijk als je dacht.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *